Geluk zit in de kleine dingen, zeggen ze. Maar als je nu van groot houdt? Dan ga je leren dat details toch laten zien dat geluk vaak in een klein hoekje zit. Geluksmomentjes. Maar waarom als verkleinwoord? Is dat eigenlijk niet typisch Nederlands? Waarom niet geluksmomenten? En hoe meet je het verschil?

Geen idee.
Het zal wel.

Maar wat een leuk thema. Ga er maar over schrijven. Zeker onder tijdsdruk,  is het zo makkelijk om de meest recente geluksmomentjes op een rij te zetten. Grote stappen, snel thuis, u kent het wel. Oh nee, het is met verkleinwoord deze ronde. Kleine stapjes, iets langzamer thuis.

Anyways.
Waar was ik gebleven?

Geluksmomentjes. Heeft u even? Ik schrijf dit op mijn telefoon vanuit bed. Op deze koude donkere dagen waar het maar geen voorjaar lijkt te worden, is dat echt fijn, om er in te kruipen. Geluksmomentje. Voor mijn hobby, het maken van autovideo’s, mocht ik onlangs weer eens vol gas geven in een Porsche 911. Een paar weken geleden mocht dat in het nieuwste succesnummer van Volkswagen, de ID.Buzz. Geluksmomentjes.

Zou je leven eigenlijk niet één groot moment van geluk kunnen worden? Gewoon, iedere dag? Mensen en momenten nieuwsgierig en onbevangen tegemoet treden, terwijl je niet altijd van te voren weet wat er gaat gebeuren? Volgens mij noemde Jezus dat geloof.

Ongefilterd leven. Ik hou ervan. Nu ik erover nadenk: veel Geluksmomentjes zijn ook gekoppeld aan God. Ontstaan zelfs door mijn geloof in Hem. De relatie die ik met Hem heb door het geloof in zijn Zoon. De vriendschap met Christus. Ik ben blij met mijn geloof.

Ongeremd voor God leven is meer Geluksmomentjes hebben. Dat geloof ik. Niet meer loskoppelen. Dus: ik heb mijn ‘gewone leven’ met zijn geluksmomentjes en mijn ‘kerkelijke leven’ waar alles een tandje heiliger moet. Dat kan kramp opleveren. Ik leef met en voor God en deel alles met Hem. Ook mijn geluksmomentjes.

Mensen vragen mij weleens waarom ik IFES studentenwerker ben. Nou, dat is om de kans te hebben met zoveel mogelijk met mooie mensen om te gaan. Omdat in ieder mens iets te zien is van God. Van wie Hij is. En in contact zijn met zo’n mens, bijvoorbeeld met u, dat is voor mij het grootste Geluksmomentje van allemaal.

Jan-Jaap

Dit blog verscheen eerder als artikel in “Portie”, de lustrumbundel van de Reformatorische Studenten Kring (Twente).