Ik weet niet helemaal of dit een handige blog is want ik geef een techniek weg die wij vaak gebruiken tijdens ons IFES studentenwerk. En ik gebruik hem ook nog in mijn communicatieprojecten voor klanten. Maar ik geloof in geven. Dus vooruit maar.

Een vriendin stuurde onlangs een interessant artikel door. Het ging over nudging. De term, uiteraard uit het Engels, komt uit de psychologische beïnvloedingstechniek. Het wordt veel toegepast in (online) marketing. Omdat marketeers weten dat je al een gedachtenstroom hebt, sluiten ze daar op aan. Als dat lukt geven ze een kleine nudge.

Een duwtje.

Het is niet dat je volledig uit koers raakt. Hoogstens wiebelt je bootje een beetje. Sommigen merken het niet eens. En daar ga je. Je bent beïnvloed.

Reclame zegt zelden: “STOP!” Of: “Gevaar, je koopt waarschijnlijk een veel te duur product!” In plaats daarvan zegt het: “Heb je al gekeken naar product X? Dat is deze week 15% voordeliger”. En daar ga je. Je bent beïnvloed. Dat komt door de suggestie dat je keuzevrijheid hebt.

Lees de laatste zin nog een keer. Lees daarna Genesis 3 vers 1.

Het gekke is: je hebt de neiging om de vraag toch maar te beantwoorden in het voordeel van de adverteerder. Dat komt niet omdat je het product nu zo direct nodig hebt. Het komt door de wijze waarop de vraag aan je werd gepresenteerd.

Lees nog een keer Genesis 3 vers 1.

Dat maakt het werk als IFES studentenwerker ook zo mooi. Want wij zeggen zelden: “STOP! Dat moet je helemaal niet doen!” In plaats daarvan luisteren we, houden ons hoofd scheef, of onze blik dwaalt door de ruimte. Dan zeggen we: Heb je hier al eens aan gedacht?

Moet je eens uitproberen.

Ook al weet je het goede antwoord, of de beste keuze, je formuleert het als een suggestie. Stel: Je bent begaan met je huisgenoot. Je weet dat hij (of zij) onhandige keuzes maakt. Ergens vastloopt, of op een andere manier geholpen zou kunnen zijn met een goed advies. Je nodigt hem niet uit op je kamer, terwijl je een wijds gebaar maakt naar je (toevallig net opgeruimde) bed: “Zo, vriend. Wij moeten eens even praten. Want dit gaat helemaal niet goed”.

Welnee.

Onder de vaat, terwijl dat bord met de meuk van die avond in het sop verdwijnt, zeg je: “Ik liep nog even te mijmeren over waar we het laatst over hadden. Heb je al eens gedacht aan X? Daar las ik laatst een blogje over. Zal ik dat even naar je appen?”

Daar ga je. Je hebt beïnvloed met een gedachten-zaadje. En als je dat met zuivere motieven deed, kan je het af en toe water geven en wellicht de vrucht aanschouwen.

God deed eens de grootste beïnvloeding aller tijden. Dat was op het niveau van menselijk ras, ongeveer 2000 jaar geleden. Dieper beïnvloeden kan niet. We vieren dat binnenkort weer. Zijn Zoon werd geboren als mens, om 30 jaar later aan te tonen dat nudging werkt. Hij kwam om de bizarre gevolgen van het gesprek uit Genesis 3 vers 1 te repareren.

Als je de verslagen over zijn leven leest, zie je dat hij drie jaar lang aan het wandelen was en zelden groots en theatraal alles stil zette, om vervolgens zijn visie te op te dringen.

HIj was eigenlijk de hele tijd onderweg. En ondertussen deelde hij verhalen, lessen en gebeurtenissen met zijn leerlingen. Hij strooide, om het zo te zeggen, Zijn hemelse zaad. En ondertussen liet hij het proces het werk doen.

In ons IFES-werk, maar ook in mijn communicatiewerk, zijn we zelden keihard aan het confronteren. Ook nu niet. Het heeft niet zoveel zin om een conclusie op te dringen, of huiswerk mee te geven. Jij mocht zelf weten of je dit blog ging lezen. Je mag ook zelf weten wat je eruit haalt. Je mag zelfs zelf weten wat je ermee gaat doen. Maar ook deze alinea’s zijn voor een aantal van jullie weer een bijdrage.

Een duwtje, zeg maar 😉 

Jan-Jaap

 

Even connecten via Linkedin? Leuk!  Gebruik het woord ‘nudge’ in de tekst bij je uitnodiging.