Je geloof komt tot leven als je het in anderen vermenigvuldigd ziet. Inzicht. Dat kwam door een waarneming van Sandra. En toen ik daar wat op liep te kauwen kreeg ik ineens deze.

Je geloof komt echt tot leven als je het in anderen vermenigvuldigd ziet.

Je ziet het pas als je het ziet. Het is dagelijks om je heen. Het zit ingebakken in de schepping. Maar je ziet het pas als je het ziet.

Vrucht.

“God heeft het er vanaf het begin al ingelegd”, zei Sandra. Ik weet niet meer precies waar we waren. Zaten we op de camping in Frankrijk? Of liepen we door onze tuin naar de auto? Anyway:

Natuurlijk

“Het is eigenlijk ongelofelijk hoe de natuur dat doet. Als een boom zijn vruchten laat vallen, ontstaan er op die plek vanzelf nieuwe kiemplantjes. En niet één, maar heel veel”, zei ze. Ik moest denken aan de vele eikels die ik meestal net te lang laat liggen, aan de voorkant bij de weg bij ons huis. Kom ik een maand later kijken, staan er minstens 20 van die dunne stengels boven de grond. En als ik die te lang laat staan…

Twintig eikenbomen. Uiteindelijk.

“In je lichaam werkt het ook zo”, ging ze verder. “Als ik een klein wondje oploop, groeit er een korstje. Als het dicht is, vormt zich nieuwe huid en daarna is het hersteld. Gewoon, vanzelf. Door de kracht die in het lichaam aanwezig is. Wat er gewoon al is.”

Dromen

Ik kon niet meer stoppen met denken. En dromen. Het is de bedoeling, zei Jezus, dat jullie veel vrucht dragen (Johannes 15:8). En nieuwe vruchten, zijn nieuwe discipelen. Mensen die via mij gaan geloven dat Jezus ook voor hen naar deze wereld kwam. Ik kan dat niet alleen. Ik kan door genade, en samen met Hem.

Maar stel: via mij gaan dit jaar 2 mensen geloven dat Jezus Christus ook hun redder is. En ik help ze dan direct het principe van vrucht genereren begrijpen. En zij helpen ook weer twee mensen, die ook weer…

Volgens mij is dit de kern van discipelschap. Droom (en doe) je mee?

“Het evangelie verspreidt zichzelf niet”, zei een goede kennis laatst in onze ‘Opwekking in Enschede’-groepsapp.

De bomen moeten hun vruchten wel laten vallen.

Jan-Jaap